Üzleti Partnereket keresünk Magyarországon az Adaptic terápiás székek kiskereskedelmi értékesítésére. Amennyiben érdekli Önt a lehetőség, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Erősíti a törzs mély izomzatának (Deep Core) stabilizáló izmait

Adaptic Evora Plus P zdravotní židle

A törzs középpontjában helyezkednek el az úgynevezett „deep core”, mélyen fekvő stabilizáló izmok (DCSM), mely egy olyan izomcsoport, ami többek között a törzs stabilitását biztosítja, illetve a gerinc teherhordó funkcióját is támogatja. Mivel ez az izomcsoport a törzs mélyebb részén, a felszíni hátizmok alatt helyezkedik el, ezért nem egyszerű őket erősíteni – de az Adaptic terápiás székek használatával ez is lehetséges. A gerincoszlop stabilitásának fenntartásáért java részben az úgynevezett „paravertebrális” izmok felelősek. Ezek két részből állnak: egy felszíni izomcsoportból,  mely a bőr alatt tapintható, és fizikai aktivitással edzhető, valamint egy mély izomcsoportból, amely kulcsfontosságú a gerinc stabilizálásában - azonban csak bizonyos testtartásokban, és csak speciális gyakorlatokkal edzhetőek. Az Adaptív terápiás székek speciális billenő ülőlapja lehetővé teszi a mély izmok erősítéséhez szükséges pozitúrákat, és ezáltal számos mozgásszervi funkció aktiválását, beleértve a mélyen fekvő gerincizmok, a hát felszíni izmai és a nyaki hajlítóizmok használatát is, valamint ezen izmok további kölcsönhatásait más izmokkal, izomcsoportokkal – például a rekeszizommal, a has, és a medence izmaival.

A DSCM izmokat tehát a következőképpen lehet vizualizálni: Az ágyéki gerinc alsó szakasza az emberi test egyfajta Achilles-sarka, mely igen gyakran az akut, illetve krónikus fájdalmak kiindulópontja. Ez azért van így, mert legtöbbször az ágyéki gerinc viseli magán a törzs terheit (és a fej súlyát is!) Bár a csigolyák és a porckorongok ezen a területen a legrobusztusabbak, önmagukban mégsem elegendőek a törzs megtartásához. Az emberi test azonban egy kifinomult rendszerrel van „felszerelve” - a DSCM funkciója tehát az, hogy a test felső és alsó része között átadja a terhelési erőket, a dugattyús rendszer működési elvéhez hasonló módon. Képzelje el a hasi területet egy felső és alsó dugattyúval ellátott henger vagy párna formájában. A henger "falait" a has lapos és ágyéki izmai, és az ágyéki gerinc elülső felületei alkotják. A kevésbé mozgékony alsó "dugattyú", a medenceizmokból, a medence belső falából, és a has legalsó részéből áll. A mozgékonyabb felső dugattyú a rekeszizom, amelyet a légzéshez használunk. Ez a testtartási mechanizmus az ágyéki gerinc kikerülésével képes a terhelést a mellkas területéről közvetlenül a medencére átvinni – ezzel megelőzve az ágyéki gerinc túlterhelését. Feltételezve, hogy a "dugattyút" alkotó izmok jó állapotban vannak, így működésekor megoszlik az a terhelés, amelyet egyébként szinte teljes egészében a gerinc viselne. Ez a hasi „dugattyú” rendszer még fontosabbá válik, amikor előrehajolunk - különösen, ha ez a mozdulat a törzs elforgatásával is párosul. Ha a folyamatban résztvevő izmok gyengék, a gerincre túlzott nyomás nehezedhet, ami gerincbántalmakhoz, és különféle fájdalmas állapotok kialakulásához vezethet. A gerinc mély törzsizomzatának (DCSM) megfelelő használata szükséges a gerinc túlterhelésének megelőzéséhez. Az Adaptic terápiás székek speciálisan kialakított, rugós szerkezetű, billenő funkciós ülőlappal rendelkeznek, amelyek segítenek e létfontosságú izmok erősítésében. A hagyományos felépítésű irodai székek, és a legtöbb ergonomikusnak nevezett szék statikus ülőlapja is csak néhány izom használatát teszi lehetővé a helyes testtartás fenntartásához, ami ezért az érintett izmok túlterheléséhez vezet. Ez akár hirtelen fellépő akut fájdalmat okozhat, mely idővel krónikus fájdalommá is válhat.