Üzleti Partnereket keresünk Magyarországon az Adaptic terápiás székek kiskereskedelmi értékesítésére. Amennyiben érdekli Önt a lehetőség, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Online tanácsadás

Szakértőink válaszolnak kérdéseire a fizioterápia területén

Megválaszolt kérdések

Carpalis alagút, masszázs

Üdvözlöm,

a carpalis alagút szindrómámnál segít a massszázs?

Jó napot,

a masszázs egy kellemes eljárás, amely segít enyhíteni a stresszt, oldja az izomfeszültséget, és nyirokmasszázs esetén a duzzanatot is csökkenti. Mindezen okok miatt a masszázs minden bizonnyal segíthet megelőzni a  carpalis alagút szindrómát. A carpalis alagút - szindróma fő okának megszüntetésében, a masszázs rehabilitációval kombinálva, segíthet a betegség kezdeti stádiumának kezelésében.

A carpalis alagút - szindrómáról részletesebben írtam egy hasonló cikkben.

Egész válasz megjelenitése

A futás erősíti a medencefenéket?

Jó napot,

azt szeretném kérdezni, hogy laza medencefenékre gyanakszom. Az edzés mellett, segíthet egy lassúbb futás?

Válaszát előre is köszönöm, Jana.

Szép napot, Jano,

határozottan igen! Mint minden sporttevékenység, a futás is javítja az általános edzettséget, többek között a medencefenéket. Csak legyenek óvatosak: a szülés után és a menopauzában lévő nők, férfiak prosztataműtét után,  általában a túlsúlyosak vagy azok, akik soha nem sportoltak. Kezdésként érdemes gyorsabb gyaloglással kezdeni, amit ki lehet egészíteni nordic-walking botokkal. Ez a klasszikus futáshoz képest jelentősen csökkenti a nem kívánt ütéseket, amelyek több kárt okozhatnak, mint hasznot egy edzetlen szervezetnek.

A medencefenék kérdéssel kapcsolatban bővebben ott találnak további információkat, ahol a teljes témát gyógytornász szemszögemből elemzem.

Egész válasz megjelenitése

Nem találta a megfelelő válszt

Carpalis alagút - szindróma kezelése testmozgással

Szép napot,

azt szeretném kérdezni, hogy a carpalis alagút-szindróma gyógyítható-e pusztán mozgással?

Jó napot,

ha a betegség kezdeti stádiumáról van szó, és a csukló túlterhelést okozó fő okot megszüntetjük, megfelelően megválasztott gyakorlatokkal a carpalis alagút-szindróma tünetei csökkenthetők vagy teljesen megszüntethetők. Előrehaladottabb állapotban a remény a sikerre csökken.

A carpalis alagút gyakorlatokkal kapcsolatos további információkért lásd a cikkemet.

Egész válasz megjelenitése

Fejfájás - cervicogén szindróma

Üdvözlöm, 

tavaly óta dolgozom otthonról, régóta fáj a fejem, annyira elfajult, hogy orvoshoz kellett fordulnom, és egy hónapja nyaki cervicogén szindrómát állapított meg nálam. Jelenleg rehabilitációra járok és ott javasolták, hogy alakítsam át a munkakörnyezetemet. Tudnátok tanácsot adni hogyan?

Jó napot,

az ideális munkakörülmények megteremtése, otthoni környezetben, általában  kompromisszumokkal jár. Amiben azonban semmiképpen sem szabad kompromisszumot kötni, az egy minőségi szék, amely kellően megtámasztja a gerincet és a fejet, ugyanakkor nem okozza a gerinc mentén lévő izmok elgyengülését és a nyaki izmok túlterhelését.

Ezenkívül szemmagasságban legyen a monitorja, mert a laptopon végzett hosszú távú munka rossz testtartást okoz előrefelé irányuló fejtartással és fokozott mellkasi kyphosissal. A gerinc ilyen helyzete elmélyíti az izomzat egyensúlyhiányát, ami az Ön által említett cervicogén szindrómát eredményezheti. Ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról és a nyújtásról sem, amelyeket minden bizonnyal megtanítanak a rehabilitáción vagy megtalálja weboldalunkon.

Egész válasz megjelenitése

Aranyér az üléstől

Jó napot,

55 éves vagyok, könyvelőként dolgozom egy cégnél. Az elmúlt 2 évben az első szülésem óta fennálló aranyér problémáim súlyosbodtak. Vannak bevált gyakorlataim, amelyek mindig segítettek, de az utóbbi időben csak rövid távon működnek.

Azon tűnődtem, hogy segítene-e, ha lecserélném a széket, amin napi 10 órát ülök, az Önökére.  Köszönöm válaszát.

Jó napot,

általánosságban nem mondható, hogy az aranyér gyógymódja egy jó minőségű szék lenne. Az aranyér kezelésében nagyon fontosak a napi rezsim betartásai - a hosszú távú statikus ülés és állás korlátozása, ivási rend betartása, rostban gazdag étrend, a székrekedést okozó ételek és italok kerülése (banán, csokoládé, fekete tea,...) , rendszeres és gondos higiénia a végbélnyílás területén, megfelelő székletürítés és természetesen a rendszeres mozgás.

Ami az Adaptic székeket illeti, végső soron kisebb nyomást gyakorolhatnak a végbélnyílásra, mint más székek, elsősorban a forgatható ülésük miatt, amely alkalmazkodik a test mozgásaihoz, és elosztja a nyomást a faron és a combokon ugyanakkor nem okoz statikus terhelést. Mindenesetre ennek a hipotézisnek nincs tudományos alapja. Ezért azt javaslom, hogy tartsa be a fent említett napi rezsimet és súlyosbodó, gyakrabban visszatérő problémák esetén keresse fel kezelőorvosát ill. a  szakrendelést.

Egész válasz megjelenitése

Kiálló csigolyaközi lemezek

Jó napot,

egy hónapja mondta az orvosom, hogy porckorongsérvem van és írt egy beutalót rehabilitációra, akik 2 hónap után adtak időpontot. Van valami ajánlatuk, hogy mit tegyek addig? 

Köszönöm.

Jó napot,

sok függ a sérv helyétől és méretétől. Általánosságban a könnyű fizikai aktivitást javaslom a formában tartáshoz (séta, Nordic Walking), a futást nem javaslom a nyomás alatti csigolyaközi porckorongok fokozott terhelése miatt. Ezután próbáljon ki olyan gyakorlatokat, amelyek a gerinc ellazítására szolgálnak, de csak addig gyakoroljon, amíg a test engedi, nincs fájdalom és a problémák nem súlyosbodnak (lövő fájdalmak, bizsergés a végtagokban, ...). Ne csináljon mély előrehajlásokat és gerincforgásokat, mert ez tovább súlyosbíthatja a sérv kialakulását. Weboldalunkon is talál megfelelő gyakorlatokat.

Egész válasz megjelenitése

Kérdezze meg a szakembert

Kérdezze fizioterápiás szakembereinket