Üzleti Partnereket keresünk Magyarországon az Adaptic terápiás székek kiskereskedelmi értékesítésére. Amennyiben érdekli Önt a lehetőség, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Mgr. Klánová Lucie, DiS.

Fizioterápia megalapítója Na Dvorku centrumban

Az általam 2015-ben alapított Na Dvorka Központban számos betegségben szenvedő gyermek és felnőtt gyógytornáját biztosítjuk. Nagy részük hátfájással küzdő beteg. Legtöbb esetben az izomzat egyensúlyhiánya okozza a problémát, amely többek között mozgásszegény életmódhoz vezet. Egyes izmok megrövidülnek, mások (különösen a törzsizmok) gyengülnek. Kevés beteg tudja megfelelően és kellően kompenzálni ezt az állandó ülő és statikus munkát a gerinc tevékenységével.

Az embereknek hiányzik a rendszeres testmozgás

Sajnos, a páciens hiába próbálkozik, törődik a munkahely ergonómiai beállításával és több kompenzáló gyakorlatot is megtanul, ez csak részben oldja meg a problémát. Mert a mozgás variabilitását és a napi mozgás mennyiségét tekintve még mindig messze elmarad attól, ami a közelmúltban megszokott volt a szervezetben. Ezért az állapot javítása érdekében az életmódot változatosabb mozgással kell kiegészíteni, és ösztönözni kell a fej és a törzs aktív kiegyenesítését.

De hogyan lehet ezt hosszú távon és rendszeresen ellenőrizni?

Az egyik lehetőség, amely segíthet a probléma megoldásában, egy úgynevezett egészségügyi szék vásárlása. Aktívan stimulálja a gerinc és a törzs izomrendszerét, emellett az egész munkaidőben és minden nap rendelkezésre áll.

Személyesen volt lehetőségem kipróbálni az Adaptic Comfort széket

A szék alapja egy stabil és robusztus kialakítású, öt kerékkel ellátott talp, amely lehetővé teszi a szék kényelmes mozgatását minden irányban.

adaptic-comfort.jpg
Adaptic Comfort egészségügyi szék egyedi lengő üléssel

 A lengő ülőrész biztosítja a megfelelő ülést

A szék közepe egy kényelmes, állítható magasságú, rugóra rögzített párna. Ötletes kialakítása enyhén előre döntve tartja a medencét még hosszan tartó ülés közben is. Ily módon az ülés automatikusan helyesen történik - Ön a medence ülőrészsén ül, és támogatja az ágyéki gerinc görbületének helyes beállítását, ami a mellkasi és nyaki gerinc kiegyenesedését, valamint a vállak ellazulását, és a mellkas széles fekvését eredményezi. A rekeszizom a gerinc támasztékában és a légzés helyes sztereotípiájában is képes működni.

A rugónak köszönhetően azonban ez a testtartás nem passzívan van beállítva, hanem az izomrendszert továbbra is aktivitásra serkentik, és így még hosszú idő után is az ember nem hajlamos a törzs "görnyedésére", és így a testet a rostos apparátusba tenni.  

 

A mozgás azonban természetes, így nem okoz gondot, ha egy ideig ülünk, különböző módokon változtatjuk az üléspozíciókat, enyhén és könnyedén megpihentetjük a hátunkat és ezzel tehermentesítjük az izmokat a statikus terheléstől – még ezeket a tartásváltozatokat is az aktív izmok támogatják.

A megfelelő mozgási szokásokkal és instrukciókkal nem rendelkező beteg azonban a széket nagyon koordinációigényesnek érzékelheti, és a rajta ülő ülés kényelmetlenséget okozhat - magyarázható, az egyensúlyozó szék olyan törzshelyzetbe hozhatja, hogy nem tud izmaival irányítani, és átmenetileg ezzel támogathatja a test instabilitását.

Ezért szükséges, hogy a kezelő gyógytornász a tudatos aktív ülésre terelje a figyelmet, és a betegeknél először azt javaslom az Adaptic széken való ülést váltogassák a stabil széken való üléssel, míg a beteg tisztában nem lesz a megfelelő izomterheléssel. Az idő múlásával, ahogy edzéssel erősíti a test közepét,  az Adaptic székben töltött idő meghosszabbítható.

Végső ajánlás

Az Adaptic Comfort széket mindenkinek tudom ajánlani, aki ismételten és rendszeresen, több órát ülni kényszerül.

A munkahely többi részének helyes ergonómiai kialakításával és a rendszeres és változatos mozgással , vagy legalábbis több sétára való törekvéssel együtt, hatékony eszköz lehet a természetellenes viselkedési minták következményei elleni küzdelemben. A hosszú távú ülés kétségtelenül az.